CDN, Content Delivery Network’ün kısaltmasıdır ve ‘’İçerik Dağıtım Ağı’’ olarak Türkçeye çevrilmiştir. CDN, bir web sitesindeki statik içeriklerin (sıkça değişmeyen ve genellikle veritabanı ile bağlantısı olmayan içerikler) ziyaretçiye en yakın CDN sunucusundan verilerek, web sitesinin daha hızlı açılmasını sağlamaya yarayan, içerik dağıtım sunucularında oluşan bir networkdür.
CDN hizmetini almaya başladığınızda CDN ağı sitenizdeki statik içerikleri kendi sunucularına kopyalar ve ziyaretçilere içeriği kendi sunucularından iletir. Böylece ziyaretçiye en yakın sunucudan içerik sağlanmış olur dolayısıyla bu yakınlık iletim hızını da pozitif yönde etkiler. Statik içeriklerin çoğunlukla görsel, CSS, JavaScript ve video olduğu düşünüldüğünde web sitesinin açılış hızında hissedilir bir artış görünür. Dünyanın her yerinden ziyaretçi alan bir web siteniz varsa mutlaka CDN ağını kullanmanız gerekir. Zira bulunduğunuz ülke ile diğer ülkeler arasındaki bağlantı hızı yavaş olabilir. Bu durumda bulunduğunuz ülke dışındaki ziyaretçilerin sitenize ulaşma süresi oldukça artacaktır hatta yavaşlıktan sıkılan ziyaretçiler sitenize girmekten vazgeçecektir.
CDN kullanmanın avantajları nelerdir?
• Site hızınız artar (Özellikle bulunduğunuz ülke dışında da ziyaretçiye sahipseniz.
• Büyük ziyaretçi dalgalanması olan siteler için mükemmeldir.
• Web sitenizin SEO başarısı artar yani arama motorlarındaki sıralamanız ve görünürlüğünüz artar.
• Sitenizin trafik miktarı ve yükü azalır. Böylece hem hosting giderleriniz düşer hemde de sunucunuz isteklere daha hızlı cevap verir.
• CDN hizmetinden yararlanmak için DNS lerinizi CDN üzerine almak zorundasınız buda olası DDOS saldırılarında muhatabı CDN servisi yapıyor.